Efter ett kort uppehåll fortsätter Jari Markkanen sin intervjuserie, nu med Jonas Thornell.
Skulle du kunna presentera dig för oss?
Jag föddes i Malmö 1965, men växte upp på Södertörn, söder om Söder i Stockholm. Om det gick att få återuppleva 1970- respektive 1980-talen, med hjälp av en tidsmaskin, så skulle jag vilja göra det. Nu var det inte så att jag bara hade det bra under dessa två decennier, men jag gillar än idag den allmänna andan som existerade förr, liksom kulturlivet! Leva i nuet och se framåt är ingenting för mig, jag är nostalgiker och glider hellre tillbaka i tiden. Jag jobbade drygt 20 år som lärare i psykologi, bland annat vid gymnasieskolorna Polhem och Spyken i Lund, Vårdhögskolan i Lund och Polishögskolan i Solna. Senare blev jag fri skribent och har även varit aktiv som kulturkommunikatör. Gästföreläser om diktaren Hjalmar Gullberg, samt ämnen som har anknytning till mina ämneskunskaper i psykologi.
När och varför blev du medlem i Skånes journalistseniorer?
2022. Det känns angeläget att träffa andra som också retirerat eller dragit ner på tempot. Det är dessutom trevligt och lärorikt med träffarna som anordnas.
Vilka frågor bör Skånes journalistseniorer driva?
Det vore av vikt om fler skrev något om de stora ekonomiska orättvisorna som råder bland pensionärer i Sverige. Stora grupper pensionärer har synnerligen god ekonomi medan många förtidspensionärer har urusel månatlig ersättning och reglerna kring det så kallade bostadstillägget är omgärdat av en rad hållhakar samt byråkrati. Det är idag mycket lönsamt för ålderspensionärer att jobba eftersom de betalar låg skattesats. Dessutom behåller de hela pensionen! Förtidspensionärer – som samhället verkligen borde uppmuntra att jobba – har mycket sämre villkor.
Vilka tidningar läser du?
Av de svenska tidningarna läser jag de som genom åren behandlat mig schysstast då jag själv levererat material till deras debattredaktioner. Då talar vi om Aftonbladet, Expressen och Göteborgsposten. De arvoderar fria skribenter även för debattinlägg. Sydsvenskan har jag sedan flera år slutat skicka material till på grund av att ledningen påstår att deras policy numera är att inte arvodera någon som skriver debattartiklar. Därmed läser jag inte heller tidningen! Sydsvenskan var överhuvudtaget mycket bättre förr, före 2012. Eftersom jag vill hålla mina språkkunskaper i liv så brukar jag även läsa brittiska The Guardian, franska Le Monde, tyska Berliner Zeitung och danska Politiken.
Vad anser du om dagens journalistik?
Det görs många proffsiga reportage som säkerligen kommit till genom omfattande research etc. Hårt arbete med andra ord. Å andra sidan får jag en känsla av att många fast anställda journalister på stora tidningar idag är så rädda för att förlora sin ställning. Därför backar de inför att skriva texter om kontroversiella ämnen eller intervjua människor som har åsikter som går emot strömmen.
Kan du berätta något som få vet om dig?
Jag var gravt alkoholiserad mellan 31 och 48 år men är helt nykter sedan 2014 och har aldrig gått någon kommersiell 12-stegsbehandling! En tidig morgon under sommaren 2007 gick jag rejält packad inne på Hovedbanegården i Köpenhamn. Då ringer Percy Barnevik! Ett telefonsamtal som förändrade…. Jag är numera ute på företag och gästföreläser om alkohol.
Fakta:
Jonas Thornell, född 1965 i Malmö, uppvuxen i Stockholm. Kandidatexamen i psykologi vid Universitetet i Lund 1991. Tidigare verksam som lärare i psykologi på gymnasie- och högskolenivå (t.ex. polis- och vårdutbildningar). Arbetar även som skribent (Aftonbladet, Expressen, Göteborgs-Posten, Svenska Dagbladet och Sydsvenskan m.fl.), kommunikatör och mentor.