Kvinnorna spelade avgörande roller i Pablo Picassos liv. De påverkade hans konst, kreativitet och skaparlust livet igenom. Lite förenklat går det att säga att varje gång han blev kär i en ny kvinna bytte han stil och utvecklade sin konst i en ny riktning.
När medlemmar i Skånes Journalistseniorer den 12 februari 2020 besökte konstmuseet Arken i Ishøj utanför Köpenhamn var det Pablo Picasso som stod i centrum. Utställningen ”Elsket av Picasso” berättar om de kvinnor som hade en längre och nära relation med konstnären.
– Picasso visade tidigt sina anlag för måleri, berättade guiden Jette Gustafsen. Han fick undervisning av fadern, som var bildlärare, i hemtrakterna i Malaga, som 14-åring kom han in vid konstskolan i Barcelona och han var 16 när han började vid konsthögskolan i Madrid.
Pablo Picasso hade vidare vyer. Han ville till Frankrike och Paris där så många nya konstriktningar skapades i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet.
– Från 20-årsåldern levde han sitt liv i Frankrike. I början bodde han i Montmartre där han träffade George Braque som blev en stor inspirationskälla. Braque var påverkad av expressionismen men tillsammans började han och Picasso utveckla en ny ism som kom att kallas kubism. De sökte ett nytt uttryck som visade motiven i en annan form än den realistiska.
1917, Picasso var då 36 år, träffade han sin första stora kärlek. Hon var rysk balettdansös med ett tragiskt förflutet. Hennes pappa och två bröder dödades i första världskriget. Olga Khoklova och Pablo gifte sig, fick ett barn och levde ett hektiskt liv i 1920-talets Paris. Målningarna av Olga är ibland groteska. Den finlemmade danserskan avbildas med grova lemmar och stora fötter. Formellt var Pablo och Olga gifta ända till hennes död 1955.
Men Pablo hittade snart en ny kärlek. Redan 1927 inledde han en het kärleksrelation med Marie-Therese Walter. Livet med henne har kallats hans erotiska period. Marie-Therese hade en kraftig näsa och den dominerar målningarna på Arken.
– I det här konstverket finns två Marie-Therese och dessutom konstnären själv, påpekade Jette Gustafsen när hon visade målningen som kallas ”Bildhuggaren”.
– Konstnären tittar lite ironiskt på Marie-Therese men också på oss åskådare.
I livet med Marie-Therese började Picasso använda sig av surrealismen i sina bilder. Vid den här tiden skrev han även dikter och dramatik i surrealistisk stil. Den kände franske surrealisten André Breton tog med ett par av hans dikter i en antologi om svart humor på 1930-talet.
Picasso var inte fånge i kubismen. Han kunde plötsligt återvända till målningar präglade av realism. I utställningen på Arken finns konstverket ”Kyssen” från 1931 som visar Olga och Picasso med stark realism. Med Marie-Therese fick Picasso dottern Maya som förekommer i flera verk.
Den heta relationen till Marie-Therese varade till 1936. Det året mötte Picasso fotografen Dora Maar på ett café i Paris. Han blev genast förälskad och levde med henne under några år. Under den här tiden brottades Pablo med tvivel på sitt konstnärskap men skrev och fotograferade desto mer. Dora Maar var vänsterintellektuell och berömd för sina originella fotografier.
Picasso avskydde fascismen och bekämpade Francos Spanien med de medel han förfogade över. 1937 fullbordade han storverket ”Guernica” som visar kriget i all sin grymhet.
År 1943 var Pablo Picasso redo för en ny kärlekshistoria. Han träffade konstnären Françoise Gilot. Hon var grafiker med geometriskt orienterad grafik. Kontakten med Gilot satte spår i Picassos målningar där geometriska figurer började förekomma. En av målningarna i Arkens utställning heter ”Claude tecknar Francoise och Paloma”. Claude och Paloma var parets gemensamma barn. Relationen med Gilot fick ett abrupt slut när hon en dag klippte av sitt vackra hår inför ögonen på Pablo, tog barnen med sig, ropade åt Pablo att det var nog nu och slog igen dörren bakom sig. Hon hade tröttnat på hans otaliga kärleksäventyr.
Under 1950-talet blev Pablo Picasso en superkändis. På Arken visas några förstasidor från tidskrifterna Life, Time och Look där Picasso täcker hela sidorna.
Picassos sista stora kärlek blev Jacqueline Roque. De gifte sig 1961. Då var han 80 år gammal. Jacqueline skrev: Jag har gift mig med den vackraste mannen i världen, det är jag som är gammal!
Jacqueline finns med i verket ”Kvinna med en kudde” som visas på Arken.
Mot slutet blev bilderna ironiska. Männen i konstverken har åldrats men kvinnorna skildras starkare än någonsin. På en av väggarna i utställningen finns ett jättefotografi av salongen i La Californie i Cannes där Pablo och Jacqueline bodde en period.
Pablo Picasso dog i Provence 1973.
Text: Tuve Bergman
Foto: Jan Skogström
Klicka på en av bilderna för att se dem i större format. Bläddra med de små pilarna i höger- och vänsterkant. Stäng med krysset i övre högra hörnet. Starta bildspel genom att klicka på den lilla pilen till vänster om krysset i övre högerhörnet.