Hon är känd för en rad böcker och dokumentärfilmer som berättar om människor med helt olika bakgrund, flera gånger med utgångspunkt i den egna släkten. Den 23 april 2025 gästade Agneta Ulfsäter-Troell Skånes Journalistseniorer.

Mötet hölls den här gången på Percys Restaurang i Hyllie och lockade närmare 30 deltagare.

Agneta Ulfsäter-Troell som är född 1941 och växte upp i Västervik – liksom kusinen Björn Ulvaeus – hade som ung konstnärsdrömmar men det första jobbet var som lokaltidningsjournalist.

– Jag var sammanlagt tre år på Västerviks-Tidningen och det är där jag har lärt mig mest, berättade hon.

Hon arbetade sedan i reklambranschen, var museichef och bodde under några år på Åland.

I slutet av 1970-talet tog livet en ny vändning när hon följde med en väninna till Bora Bora för reportage om inspelningen av filmen Orkanen som Jan Troell regisserade, och det slutade med att de båda blev ett par.

– Från storstadslivet i Stockholm hamnade jag i Smygehamn, konstaterade Agneta Ulfsäter-Troell.

Genom sin morfar Arre Essén, stadsarkitekt i Västervik, hade hon ett intresse för historia och efter honom ärvde hon 17 kartonger med dokument som fick följa med under alla flyttar. Vid ett tillfälle ramlade det ur en samling kärleksbrev från 1800-talets andra hälft och så lades grunden till boken och filmen Famna livet. Huvudpersonerna kommer från hennes mors adliga släkt.

– Men från början hade jag ingen aning om vilka de här människorna var, berättade hon.

Efter att hon gjort en videofilm för släkten visade Sveriges Television intresse och resultatet blev en uppskattad dramadokumentär i sex avsnitt, med premiär 1992.

Efter framgången fick hon nya förfrågningar från SVT och gjorde bland annat en serie om Sveriges Bernadotte-drottningar och skrev manus till filmen Skandalen i Ystad.

Hennes bok Att människan levde blev grund för makens film Maria Larssons eviga ögonblick, där hon också medverkade i manusarbetet.

– Men Jan får inte lägga sig i mitt filmarbete, betonade hon.

Agneta Ulfsäter-Troell har även gjort filmer för Nationalmuseum, och andra projekt har handlat om industrimannen Henry Dunker, arbetskraftsinvandring respektive folkdansare.

Totalt har det blivit ett tiotal böcker och nästan lika många filmer, även med motiv från faderns släkt som hade en helt annan bakgrund en moderns.

Förra året visades tv-filmen Älskade Nancy som handlar om hennes mammas moster. Nya projekt är också aktuella, då i samarbete med dottern Yohanna.

– Det är en stor glädje att arbeta tillsammans, förklarade Agneta Ulfsäter-Troell.

Text: Lars Johansson

Foto: Jari Markkanen

På första raden Eva Martelius, Göran Martelius och Ingrid Wall. På andra raden syns bland andra Maria Öhrn och Goldy Ramklint.

Ordförande Ingrid Wall tackade Agneta Ulfsäter-Troell efter föreläsningen.

Närmare 30 medlemmar deltog i mötet på Percys Restaurang i Hyllie.