Oturligt nog var vi inte särskilt många som sökt oss till Rådhuskällaren i Malmö vid 16-tiden den 21 oktober. Dock, det dryga 10-talet medlemmar som var på plats för att höra radioveteranen Hans Arnbom berätta om 100-årsjubilerande Sveriges Radio – och då främst de första decennierna – fick en både lärorik och inte minst underhållande timme.
Sveriges Radio firar alltså 100 år 2025 och Hans Arnbom, själv nybliven pensionär efter 50 år på SR och SVT- bland annat 25 år som musikläggare – gav en målande bild av företagets framväxt och snabba utveckling under de första 50 åren.
Man kan säga att hans berättelse slutade ungefär samtidigt som han själv började på företaget 1971, då han började sin anställning inom Public Service på Grammofonarkivet.
Svensk radio hade en rätt kringelikrokig väg fram tills att det svenska radiomonopolet och Radiotjänst bildades 1925. Olika så kallade ”radioklubbar” runt om i landet hade stor betydelse för utvecklingen av rundradion. Klubbarna samlade in medel till sändarstationer och skötte länge driften.
1924 presenterade Telegrafstyrelsen ett förslag om Svensk Rundradio där man bland annat föreslog att programverksamheten skulle tas omhand av nybildade AB Radiotjänst, vars ägare var svenska tidningsföretag. När sedan Radiotjänst och monopolet bildades 1925 var det med små resurser både vad gäller ekonomi och personal.
Hans Arnbom beskrev utvecklingen från första försökssändningen från Vaxholms fästning och vidare via mängder av olika lokaler runt Stockholm i takt med att Radiotjänst växte. Från Brunkebergstorg till Telegraftornet, sedan vidare till legendariska Kungsgatan 8 och Karlaplansstudion innan man slutligen fick sitt efterlängtade Radiohus på Oxenstiernsgatan på Östermalm i Stockholm. Det invigdes 1962 och där håller man fortfarande till – även om en del av programproduktionen idag sköts av privata produktionsbolag utanför huset.
När verksamheten startade hade Radiotjänst bara sju anställda och sände i endast en kanal under ett par timmar varje dag. Det allra första programmet som sändes var Högmässan på Nyårsdagen 1925 som påannonserades av legenden Sven Jerring.
Två månader efter starten på Nyårsafton gjorde Jerring det allra första direktsända reportaget då han refererade Vasaloppet – en sändning som blev tradition och än idag är en av årets mest emotsedda direktsändningar. 1925 etablerades också Radiokören och Barnens brevlåda. 1932 sändes den första partipolitiska debatten och 1937 startade Dagens eko.
Sedan gick utvecklingen snabbt. Många av de program som togs fram lever fortfarande minnet hos oss som var med. Frukostklubben med Sigge Fürst och Kaffe-Petter, Karusellen med Lennart Hyland, Grodan Boll och Kalle Stropp med Thomas Funck, Natttuppen med Pekka Langer, Sommar efter en idé av Tage Danielsson och med Jörgen Cederberg som producent, Leif Anderson med Smoke Rings.
En sällsynt underhållande och minnesvärd timme var det för oss som var där. En timme som gjorde mig själv mycket nyfiken på vad Sveriges Radio har planerat för alla oss lyssnare under det kommande jubileumsåret.
Text: Anders Sundberg
Foto: Jari Markkanen