Utställningen med Georg Oddners foton på Falsterbo Konsthall och lunch på Skanörs Fiskrögeri stod på programmet när cirka 25 medlemmar i Skånes Journalistseniorer äntrade utflyktsbussen den 26 oktober 2023.
För den initierade guidningen i den gamla järnvägsstationen svarade Ulf Carlson som förutom Falsterbo Konsthall driver Fabriken i Bästekille, där journalistseniorerna gjorde ett besök i augusti. Han avslöjade bland annat vem som skapade namnet Oddner, och varför.
Georg Oddner (1923-2007) var den välkände jazztrumslagaren som blev en framstående fotograf med stor bredd. Han gjorde reportageresor över hela världen men tog även mode- och reklambilder, liksom porträtt.
– En koppling till Falsterbo är att han i ungdomen ofta spelade på Falsterbohus tillsammans med bland andra Putte Wickman, berättade Ulf Carlson.
Under ett av besöken i Skåne träffade Georg Oddner, som då var amatörfotograf, formgivaren och reklammakaren John Melin som fick se hans bilder. Melin övertalade Georg Oddner att följa med till USA och hjälpte till med kontakten med den berömde porträtt- och modefotografen Richard Avedon.
– Georg sålde sitt trumset och gav sig 1950 iväg till New York, mer eller mindre på vinst och förlust, berättade Ulf Carlson.
Oddner blev Avedons assistent men valde ganska snart, trots erbjudande om att stanna, att återvända till Sverige där han bosatte sig i Malmö som han sedan hade som sin bas.
Han gjorde därefter många reportageresor, för bland andra Veckojournalen och tidningen Vi, samtidigt som han passade på att ta bilder till egna projekt.
Genom att hans mor var ryska talade han språket och Georg Oddner gjorde en rad resor till Sovjet, exempelvis i slutet av 1950-talet då han följde med den första turistgruppen som släpptes in i landet.
Vietnam under kriget, Japan och Sydamerika var andra långväga mål för reportageresorna men det blev också många inom Europa.
Bland uppdragen för olika företag fanns en kalender med sensuella bilder, vars hela upplaga brändes eftersom fotona inte uppskattades av direktörens fru. Men bilderna räddades och några visas på utställningen.
Här finns även en rad porträtt, av exempelvis Anita Ekberg – som själv sökte upp Oddner och bad honom ta bilder, och vidare av Monica Zetterlund, Max von Sydow, Bo Widerberg och Sten Broman med flera.
Böcker tillsammans med bland andra Jacques Werup och rad filmer är annat som Georg Oddner hann med under sin långa karriär. Själv har han porträtterats i en film av samarbetspartnern Jan Troell.
– Hans storhet var att han kom människor nära, samtidigt som han hade en förmåga att vänta in bilden, konstaterade Ulf Carlson.
Ett av Georg Oddners senare projekt hette Herbarium, där han tog färgbilder av torkade växtdelar.
In i det sista arbetade han med sina bilder och bland de 800 000 negativ som han överlämnade till Malmö Museer valde han ut 400 bilder till en samling.
Av dem finns 95 med i den aktuella utställningen som sammanställts av hans döttrar Karin Oddner och Lisa Oddner i samband med 100-årsdagen av hans födelse.
Ulf Carlson kunde alltså också avslöja varifrån namnet Oddner kommer:
– Familjen hette ursprungligen Ohlsson men Georgs bror Fred tyckte att alla var så udda att Oddner skulle passa dem bra.
Text: Lars Johansson
Foto: Jari Markkanen, Dan Birgerson