Den 23 september var det 20 år sedan den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak greps i Eritrea där han sedan dess sitter fängslad, utan åtal och rättegång.
Malmö Stadsarkivs yttrandefrihetsbibliotek har namngetts efter Dawit Isaak och där gjorde Skånes Journalistseniorer ett besök den 22 september 2021. Tolv medlemmar deltog och togs emot av Emelie Wieslander, Ulrika Ahlberg och Jens Zingmark.
Dawit Isaak-biblioteket som funnits i ett år är unikt, med sin inriktning på att göra förbjuden och censurerad litteratur tillgänglig.
– Namnet bestämdes efter samråd med hans familj och blir en symbol för vår verksamhet, förklarade Emelie Wieslander.
Att kritisk och politisk litteratur stoppas i diktaturer är välkänt men förbud drabbar även helt andra böcker och då också i länder som förknippas med utvecklad demokrati. Barnböcker är inte förskonade.
– Harry Potter-böckerna är de som flest gånger tagits bort från skolbibliotek i USA och det sker av religiösa skäl, berättade Ulrika Ahlberg.
Boken om tjuren Ferdinand kan tyckas okontroversiell men den var förbjuden under Francotiden i Spanien, 1936-1975, och brändes på bål i Nazityskland, allt beroende på dess pacifistiska budskap.
Regnbågsfamiljer i barnlitteraturen är ett nutida ämne som är förbjudet i en del länder, även i Europa.
Litteraturen till biblioteket köps om möjligt in på originalspråket eller på något av de nordiska språken alternativt engelska om översättningar finns.
– Eftersom det här är ett folkbibliotek ska det inte krävas stora förkunskaper hos besökarna och därför förses varje bok med en förklaring till varför den förbjudits, påpekade Emelie Wieslander.
Biblioteket invigdes just innan coronarestriktionerna infördes och det är först nu som besöken kan komma i gång på allvar.
– Vi satsar mycket på visningar för skolklasser, främst nior och gymnasister, förklarade Emelie Wieslander.
I framtiden kommer biblioteket också att ägnas åt andra kulturformer.
– Musiker är de konstnärer som är allra mest utsatta för hot och förbud, och vi har redan en del musikexempel att lyssna på, berättade Ulrika Ahlberg.
Efter presentationen av biblioteket berättade Skånes Journalistseniorers ordförande Åke Pettersson om vad som är känt om det aktuella läget för Dawit Isaak och arbetet för att få honom fri. Utgångspunkten är att han lever, men de senaste säkra uppgifterna, via FN, är ett år gamla.
– Det ser inte ut som att den tysta diplomatin hjälper, konstaterade Åke Pettersson, som dagen innan hade ett långt reportage om Dawit Isaak i Kulturradion i P1.
Mycket talar för att inget kommer att hända så länge den åldrande presidenten Isaias Afewerki sitter kvar vid makten i Eritrea.
– Många hävdar att det som krävs är att den stora eritreanska diasporan agerar, men den är splittrad och många stödjer regimen, påpekade Åke Pettersson, som är en av de journalister som mest ingående följt Dawit Isaaks öde under de gångna åren.
Text: Lars Johansson
Foto: Åke Pettersson och Marianne Rosén